IP Log İmzalayıcı v2 ile İlgili Duyuru, Loglarınızın Hashlenmesi, Log Hash !!!
IP Log İmzalayıcı v2 yayınlanmıştır. Bu versiyonda:
1) Kurulum esnasında disk seçimi yapılabilmektedir.
2) Gün içinde imzalama işlemi gerçekleştiğinde hatırlatma devre dışı bırakılmaktadır.
3) Gerçekleştirilen işlemler sonucunda, kullanıcıya uyarı mesajlarıyla bilgi verilmektedir.
4) Servis logları, takipte kolaylık sağlamak için detaylandırılmıştır.
IP Log İmzalayıcı Yazılımı Hakkında
01.11.2007 tarihli ve 26687 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik’in 5 inci maddesi birinci fıkrasının (e) bendine istinaden, (d) bendi gereğince, ticari amaçla internet toplu kullanım sağlayıcılarının elektronik ortamda sistemlerine kaydettikleri dahili IP dağıtım loglarının doğruluğunun ve bütünlüğünün teyit edilebilmesi amacıyla Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan IP Log İmzalayıcı programı yayımlanmıştır.
Ip Log İmzalayıcı, çeşitli yöntemlerle oluşturulan dahili IP dağıtım loglarının doğruluk ve bütünlüğünün korunması için, bu log dosyalarının girdi olarak alınarak, elektronik imzasının oluşturulması ve bu dosyaların imzası ile birlikte saklanması amacıyla geliştirilmiştir.
Programı indirmek için tıklayınız.
Örnek dahili IP dağıtım logunu indirmek için tıklayınız.
Sıkça Sorulan Sorular
Soru:IP Log İmzalayıcı yerel ağdaki tüm bilgisayarlara kurulacak mıdır?
Cevap: Ip Log İmzalayıcı programının tek bir bilgisayara kurulması yeterlidir. Eğer dahili IP dağıtım logları otomatik olarak oluşturulacaksa bu bilgisayarın yerel ağdaki ana bilgisayar olması gerekir.
Soru: Log dosyaları nasıl oluşturulacaktır?
Cevap: Log dosyaları 2 farklı yöntemle oluşturulabilir:
1) Elle,
2) Otomatik olarak log dosyası oluşturan bir programla vasıtasıyla.
Soru: IP Log İmzalayıcı programı dahili IP dağıtım logu hazırlar mı?
Cevap: IP Log İmzalayıcı programı dahili IP dağıtım logu hazırlamaz, yukarıda bahsedilen yöntemlerle hazırlanmış log dosyalarının doğruluk ve bütünlüğünü teyit etmeye yarar.
Soru: İmzalama işlemi nasıl gerçekleşmektedir?
Cevap: İmzalama işlemi, programa gösterilen iç IP dağıtım loglarının internetten alınan güncel zaman bilgisiyle işlemden geçirilmesiyle gerçekleştirilir.
Soru: Hazırlanan log dosyası ne zaman imzalanacaktır?
Cevap: Log dosyaları, varsayılan olarak programın “data” klasörüne (örn: “C:\IP Log Imzalayici\data”) eklendiğinde imzalanacaktır.
Soru: Diğer imzalama zamanı seçenekleri nelerdir?
Cevap: Log dosyalarının imzalanma zamanı için 3 farklı seçenek mevcuttur:
1)Dosya eklendiğinde: Data klasörüne dosya eklendiğinde, imzalama işlemi otomatik olarak gerçekleştirilir. Varsayılan olarak bu yöntem geçerlidir.
2)Belirtilen saatte: Sadece belirlenen saatte, data klasöründe bulunan dosyalar imzalanır.
3)1 saat aralıklarla: Bu seçenek işaretlendikten sonra birer saat aralıklarla imzalama işlemi gerçekleştirilir.
Soru: Otomatik olarak log hazırlayan bir program kullanıyorum, hangi imzalama zamanı seçeneğini kullanmalıyım? Otomatik olarak hazırlanan dosyayı IP Log İmzalayıcı programına nasıl gösterebilirim?
Cevap: Sisteminizde otomatik olarak log hazırlayan bir program kullanılıyorsa, “belirli saatte” imzalama seçeneği kullanılmalıdır. Otomatik hazırlanan log dosyasını IP Log İmzalayıcıya göstermek için, Ayarlar menüsünden Log klasörü olarak ilgili log dosyasını gösteriniz.
Soru: Ayarlarda yaptığım değişiklikler programa yansımıyor, sebebi nedir?
Cevap: Ayarlarda değişiklik yapıldıktan sonra, Ayarları Kaydet butonuyla değişiklikler kaydedilmelidir.
Soru: Programın gün içinde imzalama işlemi yapıp yapmadığını nasıl anlayabilirim?
Cevap: “Gün içinde İmzalanmış Dosyalar” bölümünden o gün içinde gerçekleştirilen imzalama işlemleri görülebilir.
Soru: Bilgisayarıma yeniden iletim sistemi kurulumu yapacağım, daha önceden imzalanan iç IP dağıtım logları kaybolacak mıdır?
Cevap: Bilgisayarınıza yeniden işletim sistemi kurulurken, programın kurulum diski biçimlendiriliyorsa (format) daha önceki imzalama işlemlerinden kalan loglar ve imza dosyaları kaybolacaktır. Log dosyalarının kaybolmasını engellemek için, kurulum dizininin altındaki “signed_files” klasörünün (örn: “C:\IP Log Imzalayici\signed_files”) yedeklenmesi ve yeni yapılan kurulumda IP Log imzalayıcı programının “signed_files” klasörüne kopyalanması gerekmektedir.
Soru: IP Log İmzalayıcı programı varsayılan dizin (C:\IP Log Imzalayici) haricinde bir dizine kurulabilir mi?
Cevap: Evet, kurulum aşamasında disk seçme olanağı mevcuttur.
Önemli Uyarı: Log klasörü dizini (varsayılan olarak “C:\IP Log Imzalayici\data” klasörü), yalnızca IP Log İmzalayıcı programının kullanımına tahsis edilmiş olmalıdır. Bu dizinin başka programlar tarafından kullanılması hem Ip Log İmzalayıcı programı hem de diğer programların çalışmasında problemlere yol açabilir.